The BlizzFeed

  • 0 Diablo
  • 0 Hearthstone
  • 0 Heroes of the Storm
  • 0 World of Warcraft
  • 0 Overwatch
  • 0 Starcraft
  • 0 Blizzard
  • 0 Activision-Blizzard

Esnek az Activision - Blizzard bevételei... Ahogyan azt előre meg is mondták!

| Shadereaper

Eltelt már egy kis idő azóta, hogy utoljára hallottunk az Activision - Blizzard házi ügyeinek állásáról. Persze mindenki emlékszik az E-sport szekció leépítésére, az elbocsájtásokra, vagy a tőzsdei fiaskóra... Persze mindezekkel szemben ott volt a cég 2018-as üzleti évének elemzése is, ami alapján az előző évet rekord bevétellel zárhatták.

Most, hogy lezárult a 2019-es első negyedév, megjelentek a legfrissebb jelentések is a cég pénzügyi hogyléte felől. Nem akarok túlságosan belemerülni a száraz közgazdasági adatokba, de a leglényegesebb részlet, hogy a jelentés alapján a cég bevételei mintegy 23%-kal estek az ezt megelőző negyedévhez képest. Persze ez nem egy fair összehasonlítás, hiszen nem lehet ugyanazon a napon említeni a karácsonyi játék eladásokat az év eleji általános pangási időszakkal.

Sajnálatos módon az sem segít a helyzeten, hogyha megpróbáljuk távolabbról nézve elemezni a dolgokat. A cég ugyanis nem csak az előző negyedévhez képest teljesített gyengébben. Korábbi adatokat elemezve azt látjuk, hogy a 2018-as első negyedévhez képet is kevesebbet termelt a cég még hozzá 7%-kal. Az sem ad okot bizakodásra, míg a 2018-as 4. és a 2019-es 1. negyedév között 23%-ot estek a bevételek, addig ugyanebben az időszakban egy évvel ezelőtt (2017 4. és 2018 1. negyedéve között) a bevételek csupán 5%-ot estek.

Persze a 2018-as évet a cég azért is kezdhette jobban, mert erősebben teljesített az Overwatch, akkor indult el a BfA előrendelési időszaka és persze a Destiny 2 is besegítet. Most viszont a legjobb, amit a cég elmondhat, az hogy túlteljesítették a februári előrejelzéseikben megjelölt eladásokat és "megalapozták a jövőbeni növekedésüket."

Ha az elmúlt bő fél év összes hírét figyelembe vesszük, elég kiszámítható volt ez a nagy zuhanás a bevételekben. A cég vezetői többször is kiemelték, hogy nagyon gyenge évre számítanak, hiszen nem szerepel a menetrendjükben semmilyen komoly megjelenés. Az Activision - Blizzard a befektetőinek szánt jelentésben külön ki is emeli, amit már hosszú ideje ismételgetnek: "Nagyobb összegeket fordítanak saját címeik fejlesztésére mind az új megjelenésekre, mind a már meglévő játékaikra, emellett pedig új platformokat és piacokat is szeretnének felfedezni PC-n és mobilon is." Ebbe beletartozik az Esport is.