The BlizzFeed

  • 0 Diablo
  • 0 Hearthstone
  • 0 Heroes of the Storm
  • 0 World of Warcraft
  • 0 Overwatch
  • 0 Starcraft
  • 0 Blizzard
  • 0 Activision-Blizzard

Mi lesz veled Blizzard - Még mindig nincs vége a változásoknak

| Shadereaper

Továbbra sem csillapodik a helyzet a Blizzard háza táján. Több mint két hónap telt el a 2018-as Blizzcon eseményei óta és ez alatt a viszonylag rövid idő alatt egymás után jelentek meg olyan hírek, amiknek hatására a játékos közösség egyre nagyobb része veszítette el hitét a legendás játékfejlesztő cégben. A helyzet jelenlegi állása szerint sokan már ott tartanak, hogy komoly párhuzamot vonnak a Blizzard és az Electronic Arts játékosokkal szembeni hozzáállása között.

Sem az ünnepek, sem az újév nem hozott változást ezen a téren, továbbra is szüntelenül, szinte minden nap kapjuk a híreket az újabb megkérdőjelezhető és baljós eseményekről. A következő sorokban igyekszem összefoglalni nektek az elmúlt hetek minden fontosabb eseményét.

100 alkalmazott távozott a Blizzard egyik európai részlegétől:

Még december 22-én jelent meg a hír, miszerint körülbelül 100 dolgozó mondott fel a Blizzard írországi, Corkban működő, ügyfélszolgálattal foglalkozó irodájában. Ami ennél is furcsább, névtelen források állítása szerint a vállalat hatalmas (majdnem egy évi fizetésüknek megfelelő) összeget ajánlott fel azoknak a dolgozóknak, akik önként távoznak. A forrás arról is beszélt, hogy ez szám szerint az ötödik ilyen ajánlat volt a cég részéről, és hogy a felajánlott összeg minden alkalommal nőtt. Sokan összefüggésbe hozták ezt a hírt egy, december 19-én megjelent twitter poszttal, amiben az európai angol nyelvű ügyfélszolgálat a visszahívásos és élő chates szolgáltatások felfüggesztéséről számolt be.

Később egy nyilatkozatban a Blizzard megerősítette az alkalmazottainak felmondását, elmondásuk szerint azonban a corki irodát nem fenyegeti a bezárás és az európai support funkcióinak kimaradása is csak időleges. Továbbá mindenkit biztosítani próbáltak afelől, hogy a support színvonalának szintje nem fog változni.

Új chat moderálás

Kicsivel karácsony után megjelent egy kifejezetten fura hír, ami ismét felborzolta az ünnepek alatt csillapodni látszó kedélyeket. Maga a Blizzard jelentette be, hogy 2019-ben komoly változásokat vezetnek be, amik az élő e-sport közvetítések moderálását érintik. Az első tesztalany az Overwatch Contenders Twitch csatorna lesz, a változtatások lényege pedig, hogy ha valaki a meccsek nézése mellett hozzá is szeretne szólni a közvetítésekhez, annak először hozzá kell kötnie a Battle.net fiókját a Twitch fiókjához. A közvetítéseket továbbra is megtekintheti mindenki, csak a chat használatát akarják ehhez a feltételhez kötni.

A cég elmondása szerint így szeretnének hatékonyabban fellépni a trollok, spammerek, illetve toxikus hozzászólók ellen, ami valljuk be, jogos kezdeményezés lehet. Ezzel együtt azonban a felhasználói fiókok ilyen módon történő összekapcsolása súlyos visszaélésekre is lehetőséget adhat. Egyelőre nem tudni, a Blizzard milyen retorziókat tervez az új chat szabályzat megszegőivel szemben.

Új év, új lendület, új pénzügyi vezetők...

Valahogy így lehetne összefoglalni a 2019-es év indulását, hiszen nem is egy, hanem pár napon belül két pénzügyi vezető távozott a cégtől.

Még január 1-én jelent meg a hír, hogy Spencer Neumann, az Activision Blizzard pénzügyi vezetője 2 év után a Netflixhez igazolt át hasonló pozícióba.

Ezután pár nappal a Blizzard Entertainment pénzügyi vezetője, Amrita Ahuja is távozott. A hölgy immáron 8 éve erősítette az Activision Blizzard sorait és tavaly márciusban került a Blizzard pénzügyi vezetői székébe. Talán még emlékeztek, tőle származik az ominózus "Spórolásra" való felszólítás, ami addig a pontig ismeretlen fogalom volt a Blizzard szótárában.

Amrita kisasszony nem sokkal később a Square Inc-nél, egy digitális fizetéssel foglalkozó cégnél munkába is állt.

Nagyon úgy fest, hogy a tavalyi kedvezőtlen pénzügyi év után komoly átszervezések mellett döntöttek a tulajdonosok.

És akkor jött az e-sport

Amolyan kegyelem döfésként 2 nappal ezelőtt Che Cho, aki a Hearthstone e-sport részlegéért felelős, bejelentette, hogy távozik a Blizzardtól. Ez joggal kelt félelmet a játékosokban, hiszen alig pár héttel ezelőtt érkezett a bejelentés, hogy 2019-ben nem lesz HGC. Féltenünk kellene a Hearthstonet? Egyelőre biztosat nem lehet tudni, mindenesetre nyugtalanító ez a hirtelen távozás, hiszen a Hearthstone e-sport részlegének már korábban bejelentett, 2019-re tervezett átalakítását Che Cho fogja levezényelni.

Nem szabad elfelejteni, hogy míg a Heroes of the Storm esetében nem kerülgette a vezetés a forró kását és kerek perec megmondták, hogy idén nem lesz HGC, addig a Hearthstonenal kapcsolatban csak változtatásokról beszélnek.

A változás sajnos hosszú és fájdalmas folyamat. A legjobb amit tehetünk, hogy reménykedünk és türelmesen várjuk a következő, remélhetőleg már nem ennyire borús hangulatú híreket.