The BlizzFeed

  • 0 Diablo
  • 0 Hearthstone
  • 0 Heroes of the Storm
  • 0 World of Warcraft
  • 0 Overwatch
  • 0 Starcraft
  • 0 Blizzard
  • 0 Activision-Blizzard

A Diablo 4 története: Honnan indult, hogy jutott el ide és mi jöhet ezután?

| Shadereaper

Nem tudom, ti hogy voltatok vele, de engem izgalommal, majd őrjöngő ünnepléssel töltött el a perc, amikor végre hírt kaphattunk a következő Diablo játék közeledtéről. Az őrjöngés persze alább hagyott, de az öröm továbbra is töretlen, viszont azt is be kell ismernem, hogy sok kérdést is felvetett bennem az az enyhén szólva is 18+os cinematic trailer. Aztán ahogy egyre inkább terjedt a jó hír, mi szerint anyu végre hazaért, megnyugodva tapasztaltam, hogy nem vagyok egyedül a kérdéseimmel, szóval most egy kis gyorstalpaló keretein belül igyekszem minél jobban összefoglalni nektek A Diablo 4 sztorijának sarkalatos kérdéseit.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy ki is valójában ez a "Blessed Mother", vagyis Lilith. Nos, a hölgy nem más, mint Mephistonak, a Gyűlölet Urának, Diablo idősebbik fivérének lánya és minden Succubus királynője. És hogy kinek az anyja ő? Nos, első sorban Sanctuary-é, a világé, amiben a Diablo játékok játszódnak. Másodsorban pedig a nefilimeké, más néven az embereké. Tudom, kicsit sok ezt így elsőre befogadni, úgyhogy mindenekelőtt nézzük meg, hogyan jutott el az egyik leghatalmasabb démon egy új faj megteremtéséig.

Lilith, mint minden más démon, részese volt az Eternal Conflict-nak vagyis a Worldstone-ért folytatott végtelen háborúnak. Azonban az alacsonyabb rangú démonokkal ellentétben vak szolgálat helyett erősen bírálta a 3 főgonosz, Mephisto, Diablo és Baal vezetői kvalitásait. A Reaper of Souls eseményei alatt tett Pandemonium Fortress-ben tett látogatásunk alatt megtalálhattuk Lilith feljegyzéseit, amikből kiderült, hogy szerinte apja győzelmei sosem fognak örökké tartani és ő talán változtathatna ezen. Hamarosan el is jött a lehetősége, hogy így tegyen.

A Worldstone-ért vívott egyik ütközet során Lilith fogjul ejtette és börtönébe hurcoltatta az angyalok egyik tisztjét, Inariust. Habár az angyalban már csak pislákolt az élet, amikor Lilith megérintette, mintha erőre kapott volna és lázálomszerű állapotban kezdett el hadoválni arról, hogy meg akar szökni a véget nem érő háború elől. Lilith tudta, hogy végre talált valakit, akit felhasznállhat a céljai eléréséhez. Miután segített a fogoly megszökésében, Lilith szövetségre lépett Inariusszal. Tervük abban állt, hogy szövetségeseket toboroznak és háború kellős közepéről ellopják a Worldstonet, ami sikerült is nekik. Később a kő hatalmát felhasználva létrehozták Sanctuary világát, majd el is rejtették azt mind a menny, mind a pokol erői elől. Inarius számára itt véget is értek a tervek, békére lelt, megszabadult az örök háborútól. Lilith tervei azonban csak most kezdődtek el igazán.

Pontosan nem tudni, mennyi időbe is telt, de végül Inarius beleszeretett Lilithbe. Ennek a soha korábban nem látott angyal és démon közötti egyesülésnek lett a gyümölcse Rathma, az első Nefilim. Persze nem ők ketten felelősek a teljes faj megteremtéséért, vezetőik példáját követve más angyalok és démonok is kezdtek párokat alkotni. Lilith terve mozgásba lendült. Úgy gondolta, hogy nefilim katonáiból álló serege élén igázza majd le az univerzumot. Ahogyan a nefilimek kezdték benépesíteni Sanctuary világát, egyre nyilvánvalóbbá vált a szülők számára, hogy gyermekeikben egyaránt jelen van szüleik angyali és démoni ereje is. Sőt, ami még fontosabb, a gyermekek sokkal erősebbek voltak a szülőknél. Ez a váratlan helyzet megosztotta a menekültek addig egységes seregét. Sokan attól féltek, hogy az újszülöttek fenyegetést jelenthetnek majd rájuk, vagy ami még rosszabb, felhívhatják a menny és a pokol figyelmét Sanctuary addig rejtett világára. A szülők egyik fele a gyermekek kiírtását követelte, míg másik felük megkímélte volna őket.

Inarius türelemre és kivárásra szólított fel mindenkit, hogy kellő mérlegelés után hozhassanak döntést, aminek követői engedelmeskedtek is. Lilith ezzel szemben gyermekei(vagy inkább serege) kiirtásának a gondolatára olyan esze vesztett őrjöngésbe kezdett, amitől még külseje is megváltozott. Új groteszk alakjában véres hajtóvadászatot indított Inarius követői ellen és egytől egyig lemészárolta őket. Inarius még ámokfutása felfedezése után sem tudta rávenni magát, hogy végezzen Lilith-szel, ehelyett varázslattal kiüzte párját Sanctuary-ről a végtelen ürességbe. Ezután megváltoztatta a Worldstone-t úgy, hogy annak hatására a generációk múlásával a nefilimek ereje elkopjon. Így született meg a világ leghatalmasabb erejű fajából a gyenge emberiség.

Lilith később a Sin War eseményei alatt egy az Inarius varázslatában talált hiba segítségével újból visszatért Sanctuary-re. Az volt a terve, hogy titokban feléleszti az emberiségben rejtőző potenciált és így fog leszámolni az akkori világ két vallásos nagyhatalmával, az Inarius által irányított Cathedral of Light-tal és a Diablo és fivérei által irányított Temple of the Triune-nal. Titokban megváltoztatta a Worldstone-t így az emberiség képességei valóban elkezdtek visszatérni ám a háború döntő pillanatában Lilith lelepleződött és így pont az a nefilim sereg győzte le őt, amit irányítani szeretett volna. Ezeket az eseményeket Inarius is elősegítette a háttérből és végül másodszor is kiüzte Lilithet Sanctuary-ről, ezúttal ügyelve arra, hogy korábbi hibáit ne kövesse el varázslatában.

Most pedig nézzük meg hogy a következő világa hogy is lett olyan sötét és baljós, amilyennek a videókban láthattuk. Diablo, a rettegés ura évtizedeken át tartó sakkjátszmában elérte célját. A nefilimek és Adria segítségével mind a 7 főgonosz lelkét a Black Soulstoneba zárta, majd a tökéletes gazdatestet (Leaht, a lányát) megszállva ő lett a Prime Evil. Megostromolta a mennyet, áttörte a Gyémánt Kaput és kishíján megrontotta a Kristály Boltívet, amiből minden angyal születik. Aztán a nefilimek legyőzték, Tyrael pedig visszahozta a Black Soulstonet Sanctuary-re, hogy biztonságba helyezze. A terv jó volt, egészen addig, míg a renegát arkangyal, Malthael el nem lopta a követ, hogy arra használhassa, hogy kiirthasson az univerzumból minden démoni lényt. Mivel az emberek is félig démonok, így az univerzumban semmi sem maradt volna, csak angyalok. Szerencsére a nefilimek újra diadalmaskodtak, így a halál angyalának terve kudarcba fulladt, sajnos azonban mielőtt ez megtörténhetett volna, utolsó mentsvárként Malthael összezúzta a Black Soulstonet hogy magába szívhassa annak erejét, így megpróbálva legyőzni ellenfeleit, de hiába.

Miután börtönük megsemmisült, a 7 fő gonosz lelke ismét szabad és csupán idő kérdése, mikor születnek újjá a pokol legmélyebb bugyraiban, ahogy már olyan sokszor megtették azelőtt. A Diablo 4 egyik prezentációjában egyiküket, Durielt már láthattuk is és biztosak lehetünk benne, hogy a többiek sem lesznek sokkal lemaradva mögötte.

Malthael ámokfutását egyik világ sem úszta meg szárazon. Az egyébként is rossz helyzetben lévő mennyekben tett rövid látogatása az angyalok utolsó erőit is felmorzsolta, így azoknak nem maradt más választása, mint becsukni kapuikat amíg erőre tudnak kapni, így senki sem maradt, aki Sanctuary lakóinak imáit meghallgatná. Nem volt jobb a helyzet Sanctuary-n sem, ahol Malthael és teremtményei valóságos népírtást rendeztek. Mindegy, hogy nemes, földműves, vagy szent ember, a halál mindenkiért egyformán eljött. Nem is csoda hogyha a hatalmi egyensúly teljesen felborult. Egyházak, nemesi házak tűntek el nyom nélkül, míg más csoportok kaptak a lehetőségen és igyekeznek minél előbb betölteni a keletkezett űrt.

Az egyik ilyen csoport a már korábban említett Temple of the Triune. Ők azok, akik Diablot Mephistot és Baalt istenítik. Hozzájuk tartozott az először a boszorkány Adria majd később Maghda álltal vezetett Coven is, akik az előző játékban is Diablo feltámasztásán munkálkodtak. Ők azok, akik Lilith visszatérését is lehetővé tették. Jobb időpontot keresve sem találhattak volna a Nefilim faj anyjának feltámasztására. A mennyek kapui zárva, az emberiség romokban hever, a pokol urainak visszatérése már a küszöbön van, a Horadrim pedig alkoholista idegroncs vénemberek gyülekezetévé fejlődött vissza. Ám az áldott anya visszatérése pár érdekes kérdést is felvet. Az őt megidéző kultista arra kéri, mentsen meg minket. A gameplay trailerben a Deckard Cainre erősen hasonlító alak pedig azt mondja, hogy a pokol közeleg. Lilith nem barátja a pokol urainak. Fellázadt ellenük és elpusztításukon ügyködött. Ha nem állítják meg, talán sikerült is volna neki. Akkor lehet, hogy éppen a pokol uraitól kellene megmentenie az emberiséget? 

Egy másik érdekes kérdés lehet, hogy a Temple of the Triune a 3 fő gonoszt isteníti. Miért akarnák visszahozni Lilith-et, aki nyltan lázadt az ő isteneik ellen? Lehet, hogy az évszázadok alatt a Diablo és fivérei által alapított egyháznak renegát csoportjai is kialakultak, akik most ugyanúgy uraik ellen lázadnak, ahogyan egykoron Lilith tette? Na is ki is valójában ez a magas fehér bőrű férfi, aki újra beengedi Sanctuary-re a gyűlölet leányát? Rathma lenne? A könyvekben szereplő leírások alapján külsőre könnyen lehetne ő is(habár Rathma nem kopasz), ám számomra egyáltalán nem lenne logikus, hogy Rathma vissza akarja hozni az anyját, hiszen gyűlöli őt, amiért annak idején lemészárolta Inarius követőit. Ezzel együtt persze Inariust is gyűlöli mert egy ponton a nefilimek kiirtása mellett állt. És mindennek az okfejtésnek a végén ott van az a kérdés is, hogy egy olyan hatalmas erejű nefilim, mint Rathma, aki egyes egyedül a fény és a sötétség közötti egyensúlyban hisz, miért keresne segítséget egy démonnál?

Azt hiszem ennyi fért ebbe a mai mesedélutánunkba. Hogyha kérdésetek lenne, vagy esetleg más a sztorival kapcsolatos részletekre is kíváncsiak lennétek, kérdezzetek bátran.