The BlizzFeed

  • 0 Diablo
  • 0 Hearthstone
  • 0 Heroes of the Storm
  • 0 World of Warcraft
  • 0 Overwatch
  • 0 Starcraft
  • 0 Blizzard
  • 0 Activision-Blizzard

Mike Morhaime a Diablo franchise-ról és az ahhoz fűződő várakozásokról

| szerda

Nem nagy titok, hogy a Blizzard a projektjeinek felét még megjelenés előtt elkaszálja. Ez eddig 14 címet jelent, a legtöbb olyan amiről a rajongók soha tudomást sem szereztek. Korábbi Blizzard Entertainment vezető és társalapító Mike Morhaime nyílt meg nekünk kicsit a cég magas igényeiről valamint csúcs és mélypontjairól a barcelonai Gamelab konferencián, ahol elismerést is kapott.

A beszélgetést Dean Takahashi vezette  a GamesBeattől és az Eurogamer hozta le. Leginkább a vállalat szebb és nehezebb napjairól beszélt és hagyatékáról, amelyet Morhaime segített megalapozni, mielőtt áprilisban lemondott. A múltról való merengés közben megosztotta velünk azt is, hogy miért dobja ki a vállalat a projektjeinek felét még a fejlesztés alatt.

"Visszanéztem néhány évente és kiszámoltam, az eredmény pedig elég konzisztens," mondta. "Körülbelül a címek fele sosem készül el."

Rácáfolni a várakozásokra

A kasza oka címenként változik. Benne vannak olyan okok, miszerint túl drága a projekt, vagy az, hogy túl kicsi réteget céloz meg. De végső soron mindig a Blizzard hírnevének gondozása a cél, hogy csak minőségi játékokat adjanak ki.

Morhaime azt mondta, "A tökéletesség a nagyszerűség ellenfele, mert ha tökéletesre törekszel sose jutsz el a kiadásig. Ennek ellenére tudom, hogy a verseny óriási."

Ez a filozófia érvényes a kiadás közeli játékokra, az eredeti Diablo talán a legjobb példa rá. Hálaadás utánig csúszott, ami "a legforgalmasabb vásárlási időszak" és végül még a karácsonyt is lekéste. December 31-én adták ki 1996-ban és 1997 egyik legtöbb példányban eladott játéka lett.

"A lecke az volt, hogy maga a játék legyen nagyszerű - sokkal kevésbé fontos a kiadási dátum."

Bezárni az aukciós házat

A Blizzardnak esetenként a sikeres kiadással is meggyűlt a baja. Ezt demonstrálta az aukciós ház debütálása és végül bezárása a Diablo 3-ban.

Morhaime szavai szerint a Diablo 3 "egy igazán problémás indulás volt a számunkra." A rajongóktól rengeteg visszajelzés érkezett a játékról és az AH hatásáról magára a játékra. Eredetileg úgy lett tervezve, hogy szabályozza az item kereskedelem és csere módjait amelyet más játékokban láttunk addig, leginkább a DIablo 2-ben.

"Az emberek mindenképpen csinálni fogják - miért is ne nyújtanánk rá egy biztonságos módot?" mondta. "A probléma az volt, hogy nem ehhez igazítottuk a loot modellt. Kezdetben aukciós ház nélkül terveztük, és amikor egy ilyen opció bekerül egy játékba ami ontja magából a lootot, sokkal könnyebb használt cuccokat venni az AH-ból."

Ennek hatására a reward loop "teljesen tönkretette" a játékot, és a játékosok az AH-ból szerezték be a cuccaikat ahelyett, hogy játszanának.

Morhaime emlékszik rá amint kérdezte a csapatot, "Ha megtehetnétek amit csak akartok és mindössze csettintenetek kéne, hogy megtörténjen, törölnétek az aukciós házat?" A válaszuk igen volt, és megtették, annak ellenére, hogy papíron ez bizony nehéz döntésnek ígérkezett. Visszatekintve azonban Morhaime meg van győzödve róla, hogy ez volt a helyes döntés.

Kezelni a Diablo Immortalt

Később a beszélgetés a Diablo Immortal jeges tavalyi fogadtatására terelődött. A rajongók akik a Diablo 4-ben reménykedtek nem örültek egy telefonos spin-offnak.

"Volt egy nagy csoport aki szenvedélyesen várta a bejelentést a Diablo franchise-zal kapcsolatban, egy olyan projektet amiről nem esett szó - a Blizzard próbálta menedzselni a helyzetet és csillapítani a várakozásokat, miszerint nem lesz Diablo 4 bejelentés a BlizzCon-on, de nem hiszem, hogy ez átjött."

Még hozzátette: "A közönség nagyja nem kapcsolt. Talán jobban ki kellett volna hangsúlyozni, hogy a Blizzard nem fordul el a PC-től."

Az eredeti cikket itt érhetitek el.