The BlizzFeed

  • 0 Diablo
  • 0 Hearthstone
  • 0 Heroes of the Storm
  • 0 World of Warcraft
  • 0 Overwatch
  • 0 Starcraft
  • 0 Blizzard
  • 0 Activision-Blizzard

Overwatch 2 - Kell ez nekünk tulajdonképpen?

| Pyarron

Pár napja jött a hír, a Blizzard törölte egy projektjét, az Arest, egy Starcrafton alapuló FPS-t, hogy  a dolgozókat átcsoportosíthassák a Diablo 4 és az Overwatch  fejlesztésére. Nekem ez különösen nagy szívfájdalmat okozott, az első játék amivel valaha játszottam, az pont a Starcraft első része volt, azóta is nagy kedvencem, és mindig is vágytam rá, hogy belső nézetből is hentelhessem a zerg rajokat. De még ettől eltekintve is sok kérdést felvet, hogy egyáltalán kell e nekünk egy második Overwatch?

Történetmesélés utólag

Jason Schreier jóvoltából tudjuk, hogy az Overwatch 2-ben a pve módra helyezik a hangsúlyt, ami egy Left 4 Dead szerű Co-op módban fog megnyilvánulni. A Blizzardnak a korábbi játékaiban mindig nagy hangsúlyt fektettek a történetekre, több tucatnyi könyvnek történetet adva. Mindig erős történetmesélési elemekkel operáltak, nem szűkölködtek fordulatokban, csavarokban. Azonban az újabb játékaiknál (HotS, OW, HS) szakítottak ezzel a hagyománnyal, és inkább a divatos trendeket meglovagolva elalibizték ezt az oldalt. A 2016-ban megjelent Overwatchból teljesen ki is hagyták az egyszemélyes módot, egy könnyed, alkalmi lövöldét kaptunk, ami ugyan jó kikapcsolódás egy hosszú munkanap után, nagyjából 40 percig, de semmi több. Kaptunk ugyan hozzá egy kis háttértörténetet a karakterekhez, egy minimális összekötést, de ennyibe ki is merült. 


Én úgy gondolom, hogy ha valaki el akar mesélni egy jó történetet, arra a játékok egy remek felületet biztosítanak, egészen egyedi és új megoldásokat láthattunk erre az elmúlt években.De ha ezt már csak utólag akarják pótolni, akkor messze nem olyan fényes a helyzet. Itt inkább annak láthatjuk példáját, amikor külső nyomásra, utólag beleszuszakolják, csak mert kell, és az ilyen általában csalódás is szokott lenni. Persze ne törjünk pálcát a Blizzard felett előre, de nem nehéz fenntartásokal kezelni a dolgot. 

Lesz erre igény?

Fontos kérdés, hogy ki az aki megveszi majd az Overwatch 2-t. Az első rész a megjelenésekor hatalmas szeletet hasított ki a játékeladásokból, és nyilván szép számokat fog produkálni a folytatása is. De azért nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy hiába a rengeteg megvétel, a játék egyre jobban veszíti az érdeklődést. A csökkenő eladásokat persze próbálják javítani a rendszeres nyílt hétvégékkel, de azért csodára az sem képes, és a lootbox eladások is nagyot zuhantak az idei évben. Szinte biztos vagyok benne, hogy nem fogja tudni megismételni az elődje sikerét, két okból kifolyólag. Egyrészt az Overwatch egy jelenleg is fejlődő játék, folyamatosan jönnek ki új karakterek és pályák, van egy bejáratott játékosbázisa. Nincs már mellette az újdonság varázsa, mindenki tudja, hogy hellyel-közzel mire számíthat a második részben. Másrészt a Blizzard az első Overwatchal egy egészen más réteget célzott meg, mint a korábbi játékaival. Az OW egy moba elemekkel teletűzdelt FPS, ami nem igényel előismereteket, elmélyülést a történetben, csak le kell ülni elé, és játszani. És itt nem egy kis rétegről beszélünk. Ezzel szemben a folytatással a sztori-orientált játékosok kedvébe akarnak járni. Azok az emberek akik csak egy lövöldére vágynak, nem fogják emiatt megvenni a foyltatást, mert egyszerűen nem ez az igényük, azért meg főleg nem, hogy a töltőképernyőn legyen egy kettes is a cím mellett. Mindezt a már jól megszokott elég borsos áron.

Tekinthetünk erre egyáltalán folytatásként?

A fentebbi érveket persze a Blizzard maga is megdöntheti, elvégre nem tudhatjuk, pontosan mennyire is fog kötődni az első részhez. Benne van a pakliban, hogy egy egészen más stílusú játékot kapunk, és gyakorlatilag csak univerzumában fog egyezni. Elvégre az már tudvalévő, hogy egészen más szemléletmódban készül a játék. Lehetséges, hogy már is egy újabb franchise kiépítésén dolgoznak a Blizzardnál, ami talán a Starcraft helyét töltheti be. Elvégre mint tudjuk, a Legacy of the Voiddal lezárták a Starcraft történetét, és az Ares elkaszálásával valószínűleg nem számíthatunk már több játékra ebből az univerzumból. És valljuk be, ekkora űrt nem hagyhatnak üresen tátongni.

Akárhogy is legyen, az biztos, hogy meghatározó lesz a második Overwatch játék. Vagy a süllyesztőbe küldi a széríát, vagy felemeli, és elindul a Blizzardnál már jól megszokott franchiseok útján, és több újabb Overwatch játékot is megalapozhat. Részletesebb információt mindenesetre már csak a BlizzConon kapunk valószínűleg. Ti mit gondoltok, megéri várni az Overwatch folytatását?