The BlizzFeed

  • 0 Diablo
  • 0 Hearthstone
  • 0 Heroes of the Storm
  • 0 World of Warcraft
  • 0 Overwatch
  • 0 Starcraft
  • 0 Blizzard
  • 0 Activision-Blizzard

J. Allen Brack az Immortálról, a WoWos kiegekről és a cég múltjáról, jövőjéről

| szerda

Az alábbi cikk a Blizzardnál már sok szerepkörben megfordult J. Allen Brackkel készült interjúból kiemelt, fontosabb gondolatokkal foglalkozik majd. A teljes interjú fordítása hosszadalmas ugyan de megéri, a Venturebeattel készült eredetileg és ehhez lesznek általunk és a Wowhead írói által fűzött gondolatok illesztve.

Ellentmondásos bejelentések

Nehéz dolog ám főnöknek lenni. A Blizzardnál a kezdetekben 300-an dolgoztak amikor a WoW elindult, ami azóta 4300-ra duzzadt, és az új elnökünk finoman szólva sem a játékos közösség kedvence azóta sem. Eredetileg a köztudatba a híres-hírhedt kijelentésével írta be magát, amit azóta szerintem tényleg mindenki ismer aki valaha bonyolódott beszélgetésbe a WoW Classiccal kapcsolatban. Ironikus, hogy pont ugyanott ahol ez a kijelentés elhangzott, Ő maga jelentette be a BlizzCon 2018-on a Classic megjelenését - ez legalább részben bizonyította, hogy a cég még mindig odafigyel a játékos bázis véleményére.

 

Ehhez hasonlóan a BlizzCon 2018-as Diablo: Immortal bejelentés is elég langyos fogadtatásnak örvendett, ami mellé ráadásul semmi nagyobb cím nem társult, és ezzel a közösség még inkább magára maradt. Ugyan Brack számított rá, hogy nehéz lesz a kezdet, azon a véleményen van továbbra is, hogy rengeteg fejlesztés alatt álló játékon dolgoznak jelenleg, és a jövőt majd ezek sikere vagy kudarca dönti el. Ez mindenesetre elég józan gondolatként hat; tudjuk, hogy a Blizz növelni akarta már korábban is a fejlesztői csapatai méretét,  és mivel a Battle for Azeroth 8.2 tűnik az eddigi legnagyobb patchnek az egész WoW történelmében, úgy tűnik jó úton haladnak a tervük felé. Az azonban, hogy ez elég lesz-e visszanyerni azokat a szíveket amelyeket ez a kiegészítő összetört, csak később tudjuk meg.

Diablo: Immortal

Miközben láthatóan nem mindenki túl izgatott a Diablo: Immortal miatt, amint azt már többször is hangsúlyozták, a mobil játékok piaca óriási, amely minden cég számára vonzó. Miközben egyesek még mindig úgy gondolják, hogy a Blizzardnak "csak PC" cégnek kellene maradnia, az Overwatch és a Diablo III eladásaik a többi platformra egész jól alakultak, különösen a Nintendo Switch, ami bizony további cross-platform fejlesztésekhez vezethet a jövőben. Brack magyarázata szerint nem kell minden játékosnak szeretni a konzolokat, és rendben van, ha valaki inkább mobilon játszana mint PC-n - ezek nem fogják megváltoztatni az alapmodellt, szimplán mellette léteznek majd párhuzamosan. Úgy ítélik meg, hogy a Diablo: Immortal legnagyobb bűne az volt, hogy egy PC orientált, új bejelentésre váró hatalmas tömeg számára ez túl kevés, csalódottságot keltő volt. Remélhetőleg ezt a következő nagy bejelentésnél megbocsátják majd.

Kiegészítők

Fejlesztőként kifejezetten élvezi a kiegészítők készítését, például a Legionnel Illidan feltámasztását, artifaktok megszerzését, megteremteni és betenni Argust, különösen nagy hangsúlyt fektetve a Mists of Pandaria kiegre - erre mint félreértett projekt hivatkozik, amivel mostanra sok játékos is egyetért. Érdekes párhuzam figyelhető meg a MoP -> WoD és Legion -> BfA vélemények alakulása között, ahol mind a Mists és a Legion kezdetben nagyon sok kritikát kapott, mostanra azonban kellemesen emlékszik vissza a közösség. Lehet, hogy ez valamiféle "se veled, se nélküled" átok Wowos verziója, vagy egyszerűen csak utólag minden emlék megszépül.

Azt is kifejtette, hogy jelenleg a 2 év alatt 3 nagyobb patch szisztéma jól működik, de eljátszottak a gondolattal, hogy milyen lenne egy csak Argusos kiegészítő. De egy ilyen merev kiegészítő modellt követve, lehetséges lenne egyáltalán az ilyesfajta mini-kieg gyártás? Az ilyen patchekben betesznek egy zónát, mint például 7.2-ben Broken Shore, 6.2-ben Tanaan Jungle, 5.4-ben Timeless Isle, majd egy patchhel később el is felejtettük az egészet. Egyszerűen nincs jelenleg hely ennek ennek a koncepciónak, ahol egy olyan zónát mint Argus, mindössze egy patch alatt kellene felfedezzünk és megunnunk.

A legtöbb játék nem tud lépést tartani a WoW élettartamával és népszerűségével, és a készítők 15 évet töltöttek már el azzal, hogy kikísérletezzék a megfelelő tempót, ami jelenleg a 2 év/ 3 patch modellben fejeződik ki. Persze a Classic, ami idén jelenik meg, ez alól kivétel. Ez lesz az első alkalom, hogy párhuzamosan lehet majd két live kliens között váltani a játékosok számára, és mivel egy feliratkozás elég lesz, több opciónk lesz a váltásra is oda-vissza a két verzió között.

Természetesn mindenki döntse el, kedveli-e ezek után Bracket vagy sem. Miközben egyesek számára soha nem lesz több egy memenél, amit egy elhamarkodott és rövidlátó véleménynek köszönhet, ennek ellenére már 15 éve jelen van a cégnél, és nagyon sok design és egyéb változás mögött is már valamilyen formában ott állt. Néha ez kísérletezéssel járt, és néha jól sült el (Legion), néha pedig a természetes csalódottság maradt csak, ami természetes olyankor, amikor valami nagyszerű után nem sikerül felülmúlni önmagunkat.

Végtére is, a játékok mindig a szenvedélyeink követéséről szólnak majd, amiről mindig mindannyiunknak ellentmondásos véleménye lesz.