The BlizzFeed

  • 0 Diablo
  • 0 Hearthstone
  • 0 Heroes of the Storm
  • 0 World of Warcraft
  • 0 Overwatch
  • 0 Starcraft
  • 0 Blizzard
  • 0 Activision-Blizzard

WoW Classic fórum dráma

| szerda

Nem tudom mennyire követtétek, de elképesztő felháborodás volt az elmúlt hetekben az európai Classic fórumokon a nyelvi specifikus szerverek hiánya miatt. A mostani cikk ezt próbálja majd meg összefoglalni, kis pillanatképekkel (amennyiben csináltam időben) valamint sztori felelevenítéssel. Ez is csak egy szubjektív írás, tehát nem ez az egyetlen módja annak, ahogyan ezeket az eseményeket értelmezni lehet.

Tank Baguette, sheep croissant

Amint bejelentették a fórumon, hogy nem lesznek nyelv-specifikus szerverek, elözönlötték a fórumot a cifrábbnál cifrább német, valamint francia nyelvű threadek, mindegyik ellentmondást nem tűrő módon követelte a saját nyelvű szervert, röpködött a vive la resistance. Ezeket persze a Blizzard el is kezdte törölni, ami ismét felháborodást váltott ki, miszerint a cég elhallgattatja a máshogy gondolkodókat, és diszkriminálja őket.

Magyarként mindig kicsit érdekesebb az ilyen felháborodásokat kívülről nézni. Egyrészt azért, mert nekünk soha fel se fog merülni egy ilyen szerver, mi magunk szervezzük a közösségünket, már amennyire ezt lehet.

Másrészt, elég bicskanyitogató módon követelőztek EU-s testvéreink. Aki nem értett velük egyet, az mind buta, értelmetlen vagy fogalmatlan volt. Pedig azért lennének érvek amellett, hogy ne legyenek szétválasztva nyelv szerint a közösségek.

Bábel tornya

A legfontosabb, hogy bár most mindenki nagyon lelkes, nem lehet tudni, hogy lesz-e lemorzsolódás és mekkora mértékű lesz majd amikor kijön a játék.

Az egészséges populáció az élettartamukat tekintve legfontosabb tulajdonságuk a szervereknek, és amennyiben nyelvek szerint elkezdjük darabolni a közösséget, ez sokkal nagyobb veszélybe sodorhatja őket, mint bármi más. Ahhoz, hogy az AH pörögjön, megfelelő létszám kell, és így tovább.

De a jelek szerint se Günther, se Pierre nem hajlandó még csak elméletben sem arra, hogy elolvasson a generalban egy olyat, hogy "LF2M to STRAT". Az ő érveik szerint nem akarnak olyan helyzetekbe kerülni egy dungeonben, ahol fontos a kommunikáció, és a lengyel kolléga nem beszél egy szót sem angolul, majd megreked az egész. Számukra ez olyannyira reális rémkép volt, hogy sokan bojkottal fenyegetőztek a fórumon.

Jobb ez így

Bár a játéknak egy nemzetközileg működőképes szerver struktúra szinte biztos, hogy jobbat tett volna, látva az elképesztő mennyiségű toxicitást amit ez a téma kiváltott, a mai döntés a helyes.

Később már a többi nemzet tagjai is becsatlakoztak a beszélgetésbe, és részükről ebben az esetben reális félelem volt, hogy véletlenszerűen választ egy szervert, amelyet a német közösség valamely rajongói oldalon kiválasztott, és csak 40-es szint felett jön rá, hogy azon a  szerveren nem terem számára babér amennyiben nem beszéli a nyelvet folyékonyan.

Így utólag már én is úgy látom, hogy a német közösség hasonló hírnévvel rendelkezett annak idején, mint ma az orosz, ezért is kaptak egyből külön szervereket (meg persze sokan is voltak).  A kommunikáció teljes hiánya stb., stb. Ettől még én szívesen láttam volna, már csak a játék jövője szempontjából is, egy olyan verziót ami sokkal nemzetközibb, mint korábban, de hát c'est la vie.